Gordon Brown propune ca Guvernul scoțian să primească prerogative în materie fiscală, în privința semnării de tratate internaționale, dar și în stabilirea reglementărilor în domeniul agriculturii, pescuitului și mediului.
Gordon Brown a făcut aceste propuneri în contextul în care Nicola Sturgeon, premierul Scoției, insistă, pe fondul dorinței de a rămâne în Uniunea Europeană, pentru organizarea unui nou referendum proindependență față de Marea Britanie. Sturgeon a atras atenția sâmbătă că ignorarea de către Guvernul de la Londra, condus de Theresa May, a solicitărilor Scoției, „va afecta iremediabil” structura constituțională a Marii Britanii.
În contextul în care, din cauza deciziei Londrei de ieșire din UE, apeluri proindependență au apărut în Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor, existând riscul destrămării Marii Britanii, Gordon Brown a pledat pentru trecerea la un sistem federal.
„O nouă a treia opțiune poate unifica Marea Britanie și poate pune capăt conflictului cu tendințe de divizare care va continua să ne destrame. A venit timpul să depășim disensiunile și extremismul generate de un conservatorism inflexibil și puternic aflat în război cu un naționalism intransigent și chiar mai dur”, a afirmat Gordon Brown, referindu-se la pozițiile Partidului Conservator, aflat la putere la Londra, și Partidului Național Scoțian (SNP), care conduce Guvernul Scoției.
Marea Britanie este formată din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord. Majoritatea britanicilor s-au pronunțat la limită în iunie 2016 în favoarea ieșirii din UE, însă cei mai mulți locuitori ai Scoției au votat împotriva Brexit. Liderii scoțieni au semnalat în mai multe rânduri Guvernului Theresa May că ar putea organiza un nou referendum proindependență față de Marea Britanie, pentru a putea menține Scoția în Uniunea Europeană. Semnale similare au fost lansate de lideri din Țara Galilor și Irlanda de Nord, sporind riscul destrămării Marii Britanii. Scoția a organizat în septembrie 2014 un referendum pe tema apartenenței la Marea Britanie. Conform rezultatelor, 55,3% dintre scoțieni au votat atunci pentru rămânerea în Marea Britanie, 44,7% pronunțându-se în favoarea independenței. În contextul stării generale de nemulțumire față de Brexit, un referendum proindependență organizat acum ar conduce, cel mai probabil, la desprinderea Scoției de Marea Britanie.